Dodaj obrazek
  1. Humor
  2. Cytaty
  3. Gwiazdy
  4. Podróże
  5. Moda
  6. Zdrowie
  7. Polityka
  8. Video
  9. Ogłoszenia
  10. Architektura
  11. Natura
  12. Sport
  13. Moto
  14. Jedzenie
  15. Poradnik
  16. 18+
  17. +więcej

7 zaskakujących dań świątecznych z całego świata

Święta Bożego Narodzenia we wszystkich krajach, w których są obchodzone, cieszą się niezwykłym poważaniem. Świąteczny charakter ma też jedzenie. W niektórych regionach świętuje się na słodko, w innych...bardzo wytrawnie. Przekonajcie się, jakie świąteczne wariactwa można spotkać na świątecznych stołach.

  1. 7 zaskakujących dań świątecznych z całego świata

    Opcje
    Szczegóły obrazka
    • Rozdzielczość: 760x480 px
    • Waga obrazka: 98 kB
    Tradycyjnie julbord, czyli kolacja wigilijna, obchodzona jest wraz z rodziną i jest kwintesencją szwedzkiej kuchni. Liczne przysmaki, takie jak marynowane śledzie, przyprawione wędliny, pasztety, kiełbasy z renifera, gulasz, ziemniaki i ser rywalizują o miejsce na świątecznych stołach. Julskinka jest najpopularniejszym z wigilijnych dań w Szwecji. To szynka, która po ugotowaniu opiekana jest w bułce tartej, przez co zyskuje przepiękną glazurę. Szwedzkie dania świąteczne są tak liczne i skomplikowane, że często przygotowania rozpoczynają się już na miesiąc przed Bożym Narodzeniem.
  2. Bûche de Noël - Francja

    Opcje
    Szczegóły obrazka
    • Rozdzielczość: 500x339 px
    • Waga obrazka: 45 kB
    To tradycyjne ciasto spożywane przez Francuzów po Pasterce swoim wyglądem przypomina kawał drewna. Robi się z biszkoptu i kremu maślanego, któremu można nadawać różny smak, zależnie od regionu. Biszkopt wraz z nadzieniem zawijany jest w roladę, którą następnie spożywa cała zebrana przy stole rodzina. Wygląd ciasta ma nawiązywać do średniowiecznej tradycji przynoszenie do domu płonącego drzewa, które miało rozgrzewać kominek aż do końca świąt.
  3. Chocolatadas - Peru

    Opcje
    Szczegóły obrazka
    • Rozdzielczość: 651x250 px
    • Waga obrazka: 61 kB
    W Peru może być bardzo ciepło w czasie Bożego Narodzenia, ale miejscowych upały nie odstraszają od picia gorącej czekolady. Słodka mikstura mleka skondensowanego, brandy, śmietany, masła i przypraw to tradycyjny napój, serwowany na świąteczne śniadanie w każdej peruwiańskiej rodzinie. Powszechnie chocolatadas są często podawane z biscocho lub Panetón, ciasta pochodzenia włoskiego, popularnego w całej Ameryce Południowej.
  4. Hallaca - Wenezuela

    Opcje
    Szczegóły obrazka
    • Rozdzielczość: 600x310 px
    • Waga obrazka: 33 kB
    Hallaca jest jednym z najstarszych tradycyjnych dań w Wenezueli, nadal robi się ją stosując te same metody, których używano w czasach kolonialnych. Ze względu na połączenie europejskich i miejscowych składników, potrawa jest uważana za jedną z najbardziej reprezentatywnych ikon wielokulturowego dziedzictwa kraju. Halleca to potrawa, która jest mieszanką mięsa z rodzynkami, kaparami i oliwkami. To wszystko owinięte jest w kukurydziane ciasto i zawinięte w liść platanowca, a następnie gotowane na parze.
  5. KFC - Japonia

    Opcje
    Szczegóły obrazka
    • Rozdzielczość: 760x400 px
    • Waga obrazka: 65 kB
    KFC to nie nazwa tradycyjnej, japońskiej potrawy bożonarodzeniowej, a sieci fast foodów, doskonale znanej w Polsce. Japończycy od lat 70. spędzają święta przy stole zastawionym kubełkami kurczaka z KFC. Dzięki rynkowi japońskiemu ta amerykańska korporacja największe przychody generuje w czasie świąt.
  6. Kiviak - Grenlandia

    Opcje
    Szczegóły obrazka
    • Rozdzielczość: 640x360 px
    • Waga obrazka: 48 kB
    To tradycyjna grenlandzka potrawa bożonarodzeniowa, zrobiona z małych, morskich ptaków. Po oskubaniu ptaka z piór zawija się go w foczą skórę, koniecznie z otoczką tłuszczu i zakopuje się w ziemi na kilka miesięcy. To oryginalne danie spożywane jest w całości, łącznie z kośćmi, ale tylko przed domem. Fetor, jaki towarzyszy konsumpcji z pewnością zburzyłby magię świąt.
  7. Lebkuchen - Niemcy

    Opcje
    Szczegóły obrazka
    • Rozdzielczość: 651x407 px
    • Waga obrazka: 84 kB
    Te niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe to swego rodzaju pierniczki. Powstały około XII wieku i od tej pory są ozdobą każdego stołu za naszą zachodnią granicą. Lebkuchen są mocno przyprawione cynamonem, kardamonem, miodem, a dodatkowo ozdobione lukrowymi wzorkami. Co roku Niemcy kupują je na tradycyjnych świątecznych targach.
141 wyświetleń zdjęcia
Pobierz link Zgłoś nadużycie
Więcej w Galerii Jedzenie, Kultura
Data dodania: 28.11.2016

Skomentuj!

Spokojnie - Twój email nie zostanie opublikowany na stronie
Pozostało znaków: 2000/2000

Komentarze: 0

Najgłupsze odpowiedzi Miss Piękności Najdroższe rozwody świata
Zobacz inne galerie:
zamknij